chat
Онлайн риболовен магазин за риболовни принадлежности и аксесоари
Language
English
Bulgarian
Кошница
Брой:
Общо:
Поръчай
Безплатна доставка за поръчки над 99 лв до офис на Еконт за България
Начало Статии ДА ХВАНЕМ ЕДРА ЧЕРВЕНОПЕРКА

ДА ХВАНЕМ ЕДРА ЧЕРВЕНОПЕРКА



ДА ХВАНЕМ ЕДРА ЧЕРВЕНОПЕРКА

Риболовците смятат червеноперка с тегло около килограм за голям екземпляр. Има уловени и по-големи червеноперки, но по принцип това е изключение. Затова дори половинкилограмова червеноперка често се смята за едра за много реки и язовири.

Къде се въди едрата червеноперка

Изборът на мястото за риболов на червеноперка е много важен. То трябва да бъде малко по-дълбоко отколкото в другите части на водоема. Например средна дълбочина 1,2 – 1,5 метра е напълно подходяща. Ако дълбочината на реката основно е 2,4 метра, потърсете яма с дълбочина 3 метра. Едрата червеноперка много обича такова понижаване на дъното, вероятно във връзка с това, че там се събира много храна.
Скоростта на течението е също много съществена. Открийте място със сравнително слабо течение близо до основния поток. Едрата червеноперка определено обича места със слабо течение близо до водната струя. Реката при това трябва да бъде сравнително чиста. Червеноперката не обича препятствията, тинята, предпочита плътния пясък или чакъла. Нависналите над водата дървета са добро укритие. Много добри места за лов на едра червеноперка се намират точно под навидналите корони на върбите и друга растителност. Растителността край брега също е удобно място за обитаване на червеноперката. Едрата риба обича да се храни сред корени, най-вече с насекоми. Но не всички тези признаци сочат, че на това място има червеноперка. Вие задължително трябва да проучите водоема. Идете на брега на разсъмване. Това е най-подходящото време, за да откриете червеноперката. Изследвайте отделни места на водоема много внимателно: едрата червеноперка често изпуска струя от много дребни мехурчета в процеса на храненето.

Най-доброто време за риболов
Най-доброто време за риболов на едра червеноперка е от началото на октомври до края на есента. Най-подходящи условия за риболов в този сезон е, когато температурата на въздуха е примерно 7-12 градуса, облачно е и леко вали. Най-лошите условия на лова са при източен вятър, чисто небе, нощен замръз и дневна температура по-ниска от нулата. Независимо от времето едрата червеноперка се храни във всяко време. Колкото е по-лошо времето, толкова по-късно излиза за храна. Това е обикновено периодът между 20 часа и полунощ.
Рано сутрин е много хубаво време за лов на едра червеноперка. Разбира се, едър екземпляр може да се улови и по обяд, но като цяло рибата обича слабата осветеност на разсъмване и на свечеряване.
За да имате успех в лова на едра червеноперка, водата в реката не бива да бъде много прозрачна и не много тъмна – тя трябва да бъде леко мътна. Добре трябва да се виждат предметите на дълбочина до 60 см.

Помислете за хляба
Не отвхърляйте хляба като стръв. Защото той е най-добър за лов на едра червеноперка. И други видове стръв работят, но не толкова ефективно като хляба. Още щом той се появи в мястото на лова, едрата червеноперка започва да го изследва и се задържа с интерес около него.
Колко хляб можете да предожите на рибата като захранка има голямо значение. Вие трябва да привлечете червеноперката, но не да я насищате. Правилното решение зависи много от времето и околните условия. В студена чиста вода червеноперката може да яде по-малко в сравнение със затоплянето на времето, когато водата леко помътнява.
Като захранка може да се използва дребен червей. Накиснете червеите във вода за 20 минути преди захранването. След това ги изсипете в кофа и налейте вода. Преди захранването, изцедете червеите със сито. С чист червей може да се захранва само ако дължината на пръта не е повече от 8 метра и при голям опит в ловенето. Червеите могат да се смесят с пръст или захранка за студена вода. Това важи и за лов на дребна и средна като размер червеноперка. За едрата червеноперка подходящо захранване е с ручейник. Не пренебрегвайте булгура, запарената пшеница като захранка. Зърното може да се смеси и с глина, но практиката сочи това да не се прави. Едрата червеноперка и кефалът реагират по-добре на несвързаните зърна. Те могат да се хвърлят само с прашка, която се подбира по размер и мощност. Добре е да носите на риболова две малки прашки. Едната с по-слаба гума, а второта с гума със средна здравина. Дължината при стрелба с прашка се постига благодарение на пълното разпъване на гумата. Ако използвате пшеницата като стръв, сложете на куката едно едро зърно.
Целенасоченият риболов на едра червеноперка изисква от риболовеца не само отлична техника на захранването и владеене на такъма, но и психологическа настройка именно за такъв риболов.
Най-трудно се лови едра червеноперка на малка река. На такава река пробвайте да ловите на дълбоко място, като използвате за захранка шепа запарена пшеница или въобще не захранвайте. Захранката не е нужна, ако реката е богата на ручейник. На малка река има смисъл да ловите на “лятна” мормишка. Изберете определено място и пробвайте мормишки различен цвят.
Що се отнася до техниката на лова, има едно нещо, което опитните риболовци добре познават. През лятото червеноперката предпочита плавната равномерна игра с малка скорост на вдигане на мормишката, но през есента тя реагира на бързото вдигане на примамката със спиране в слоя вода. По време на тези паузи става кълването. И това важи и за лов на течение, и за стояща вода.
Ако ви провърви с времето, ловът на есенна червеноперка може да стане много увлекателен. Много риболовци предпочитат именно есенния лов на червеноперка отколкото лова през пролетта. През пролетта е много трудно да се улови моментът на движение на червеноперката, а такъмът е доста примитивен. През есента всичко е обратно: нужен е чувствителен такъм, и ако мястото, което червеноперката обитава, е намерено, може добре да се полови.

Такъм за едра червеноперка
Най-добре за червеноперка подхожда дългата щека. Ако дължината на щеката не достига, е по-добре да се вземе такъм за далечно замятане. Плувката е закрепена в една точка по стандартна схема за разпределение на тежестта. Ако основната тежест се състои от верига от топчета, всички трябва да бъдат плътно прилепнали. Ако между тях има процеп, това задължително ще предизвика зацепване на такъма. Изискванията на щеката са да позволява ефективно да се държи примамката в точката на лова. На силно течение е добре да се използват плоски плувки.

Тактика на лова на едра червеноперка
Най-добрият метод на лов на червеноперка е използването на дънен такъм със стръв от парченце хляб, който лежи на дъното. Понякога се лови успешно и в слоя вода, но голяма част от времето едрата червеноперка събира храна по речното дъно.
Отрязък от влакно с две пълзящи топчета, влакно с тест до 1,5 кг и кука 8-12 – това е всичко, което ви е нужно. Кълването е енергично и лесно се забелязва.

Текст на графиката:

Прост дънен такъм на Джон Байлей

Джон Байлей използва много прост дънен такъм със стръв хляб на куката. Този такъм може да се използва за лов на едра червеноперка почти във всички реки.
1-3 предпазващи топчета на влакно с дължина 10-12 см.
Фиксирайте края на влакното отвътре със стопера на топчето.
Куки № 10-12.