ВНИМАНИЕ: Авторски права! Прочети повече



Наименование: Распер
Други названия: харамия
Латинско наименование: Aspius aspius


Актуална информация за риболов на Распер


Описание

Распера е риба със страхотни плувни умения и изящен силует. Тя е рекордьор по плуване, в сравнение с пъстървата и скобара. Расперът е сходен по външност с кефала, но не толкова вретеновиден.
При добри условия на живот достига дължина от 60 до 80 см и тежи по 6-7 кг, а в редки случаи и до 10 кг. Цветовете по широкият й гръб са сребристо, синьо и тъмно сиво. Има дребни люспи, големи плавници и жълто очи със зелена ивица в горната част на ириса. Опашния плавник на респера е широк, силен и има твърди лъчи. Устата му е голяма, а главата заострена.
Основна храна за препитаването на хищния распер са уклея, бабушките и белиците.
У нас се среща предимно в Дунав и в долните течения на реките Места, Струма, Тунджа, както и в някои язовири.
Распера е типично спортна риба. Обича бързите и чисти водни течения. Живее и се храни през деня, което улеснява улова му на пасажите от рибки. Има интересни подходи за ловуването на малки рибки, което го прави невероятен и изобретателен. Един от подходите му е като прави кръгови движения около дребните рибки, с което ги вмъква във водовъртеж, причинен от опашката си, а в края на този водовъртеж ги чака с широко отворена уста. Игрите на распера не спират до тук, много пъти той се нахвърля сред стадото рибки, като ги удря с опашката си, зашеметява ги и по-този начин те са безпомощна плячка за него. Други от тактиките му на улов са като изчаква над водата с разперени перки и хвърляйки се върху ятото, създавайки невероятен плясък. Всички тези методи спомагат распера да надхитрява плячката си и да осигурява прехраната си по най-разнообразен и интересен начин.





Възможен риболов в следните водоеми:

яз. Кърджали, яз. Ал. Стамболийски

Оцени публикацията:

Рейтинг 1.0 от 1 гласували
Сподели публикацията:



Коментари:
Добави коментар:




ВНИМАНИЕ: Авторски права! Прочети повече
РЕКЛАМА
СЛЕДВАЙ НИ ВЪВ ФЕЙСБУК
СЛЕДВАЙ НИ В GOOGLE