chat
Онлайн риболовен магазин за риболовни принадлежности и аксесоари
Language
English
Bulgarian
Кошница
Брой:
Общо:
Поръчай
Безплатна доставка за поръчки над 99 лв до офис на Еконт за България
Начало Статии ОСОБЕНОСТИ НА РИБОЛОВА НА СОМ

ОСОБЕНОСТИ НА РИБОЛОВА НА СОМ



ОСОБЕНОСТИ НА РИБОЛОВА НА СОМ
По легенди, небивалици и мистични разкази сомът държи първенството. Ловът на този хищник има редица свои с нищо несравними особености, но за начинаещия любител таи доста рискове. Риболовът на сом изисква дисциплинираност, концентрация и спазване на мерките за сигурност. Никога не ловете сом през нощта сам, при ваденето на едрия хищник не бива да бързате, трябва умело да отпускате влакното, като я запазвате опъната и в никой случай не я намотавайте на ръката.
При постоянно време сомът напомня за себе си на разсъмване. За него казват, че се къпе в зарята. Няколко пъти за 30-40 минути се издига от дълбочините, тихо и внимателно изплува на повърхността, може да се преобърне, да се покаже в цялата си красота, а понякога вдига такъв шум, че се създава впечатление, че от вертолет са пуснали греда.
След известно време се разгаря апетитът му и започва най-завладяващото зрелище: хранене на хищника в горните слоеве вода. Това не продължава дълго и сомът се връща в ямата си. Още веднъж се вдига от ямата и бавно обхожда своята територия. Понякога активността на хищника се извършва и през деня, което предупреждение за смяна на времето.
Сомът може да се лови на жерлица, спининг, дъно, отвесно блеснене и пр.
Монтирането на стационарните такъми става по следната схема. Първо се открива сомовата яма (грешка е да се смята, че това е най-дълбокото място във водоема). Такъмите се установяват на изхода от ямата в посока плиткия участък, стръмния скат и на повърхността на ямата на две или три места. Понякога плясъкът на сома подсказва конкретните места, където трябва да се лови.
Често сомът се лови само при залез слънце, но има и риболовци, които ловят на зазоряване. Най-ленивите просто дочакват връщането на сома в своето укритие в ямата и на практика го ловят с голи ръце през цялата светла част на деня.
Най-често се лови на диск (кръгче). Той се оказва много успешен особено при лов на течение. Нужното количество влакно се фиксира в страничния прорез на диска, от който то може да се освободи само по време на хватка на хищника. Размерът на диска е толкова по-голям, колкото по-силно е течението. На диска се използва влакно или капронов шнур с диаметър 1,5-2,0 милиметра, поводът е от влакно с диаметър 1,2-1,5 мм и кука за лов на едра риба.
При риболов от брега често се използват дънни такъми, но трябва да знаете, че сомът може да се намира на такова място, че с дънната няма да може да се изтегли. Затова преди това трябва да се провери дъното в мястото на предполагаемото зяматане, като се сметне, че при ваденето ще се наложи да се отпуска влакно и е възможен отход на хищника встрани минимум на 15-20 метра.
При лов на спининг неговите размери и оборудване трябва да отговарят на възможните натоварвания, а в лодката трябва да имате прибор, без който няма да можете да изтеглите едрия сом в лодката. От примамките за предпочитане са полимерно-гумените или найлоновите рибки всички видове, снабдени с тежест от 15 до 50 грама в носовата част на рибката. Принципът на водене е същият като при лов на щука или бяла риба. Единствената разлика е паузата след няколко оборота на макарата, която е не 3-5, а 5-15 секунди.
Голямо неудобство при лов на сом на дъно е неизбежната загуба на много изкуствени рибки, тъй като местата, които обитава сома, са много недостъпни. Кълването на сома почти не се отличава от мъртвото закачане, разликата е в това, че след няколко секунди закачката оживява. Затова не е ясно веднага дали кълве хищник или има закачка.
При използване на люлеещи се блесни от типа лъжица играта трябва да бъде толкова вяла, колкото позволява конструкцията на блесната. В отделни случаи е целесъобразно за няколко секунди да прекъсне воденето – хищника привлича именно свободно действащата примамка. На люлеещи се блесни реално може да се хване сом на малки реки, при това професионалистите ловят с успех там, където другите от риболовците са сигурни, че няма сом.
За лов на сом могат да се използват и воблери с различни конструкции. В повчето реки са най-уловистите воблери с дълбоко потапяне на повече от 4,5 метра. На зазоряване цветът на примамката може да бъде всякакъв, а на залез сомът предпочита светлите тонове. В крайбрежната полоса и в нешироки реки и протоци ефективни са примамки от типа мишка, на които се лови най-добре при свечеряване.
Популярни сред риболовците на сом е отвесното блеснене и ловът на мормишка. При това арсеналът от тежки блесни – до 150-200 г или мормишки е много голям.
Теглото на блесната и мормишката зависи от скоростта на течението – свободно пуснатата блесна (мормишка) трябва да стигне до дъното, без да се отклонява от действието на течението.
Отвесното блеснене на дълбочина е ефективно сутрин и през деня, а в слоя вода – в тъмната част на денонощието. Тактиката на ловенето е в следното. Здраво закответе ловката, отпуснете в влакното и местейки се по течението последователно обловете територията на сомовата яма.
Жерлица се използва успешно за лов в тъмната част на деня. Най-добрата стръв е жаба.
Ловът на кльнк е висшият пилотаж в лова на сом, най-рационалният и успешен метод. Той се основава на факта, че сомът е достатъчно шумна риба, неговото ухане добре се чуво на различни дълбочини. Квокът е основан на имитацията на звуците, издавани от сома при глъщането на храната. Влакното при лов на кльонк трябва да преминава през ръкохватката му, в резултат на което се извършва редовно подръпване на примамката, напомняща игра на мормишка, което е допълнителен дразнител за хищника.
Сомът изкарва в ямата по-голямата част от живота си и ловенето му на дъно невинаги е удобно и възможно. Затова задачата на квока е да се вдигне сомът на дълбочина, която е приемлива за риболовеца. Ударът на квока достатъчно точно имитира звука, издаван от сома при глъщане на жертвата. След като чуе този звук рибата напуска ямата и се движи по посока към него, хващайки по пътя си всяка жертва. Но ако сомът е сит, той може да изплува на повърхността или просто да се откъсне от дъното на недостатъчно за риболовеца разстояние. Затова невинаги квокът може да се използва. По-удачно е да се разположат дискове в различни места и да се примамва хищникът с квока, премествайки се по водоема. По принцип примамката на дискове сомът открива три пъти по-бързо отколкото свързана само с квока. Ако такъмите са разположени правилно и вие добре изпълнявате метода на кльонка, и няма резултат, е напълно възможно тук да няма сомове или те са престанали да реагират на източника на звука, тъй като често са ги мамили риболовците преди вас. А може и да не сте стигнали професионалното боравене с кльонка.
 
Няколко конструкции на кльонка
 
В действието на кльонка има два важни момента: влизането във водата и главното излизането от нея, при което възниква основният звуков ефект. Материалът, от който е направен кльонкът и теглото му нямат значение – нужното звучене може да се получи, ако се чука по стиснат в ръката дървен съд или с основата на супена лъжица по водата. Важното е да се получи повтарящ се приглушен звук и равномерност на движенията, от което зависи неговата тоналност.
 
 
 
 
 
Последователност на операциите при звученето на кльонка: направете три-четири удара, пауза, след това повторете отново.
Кльонковете се отличата и по сила на звученето. Качеството на изделието определя само сомът. Във всеки случай процесът на кльонченето по принцип не оставя сома равнодушен.