Домашна захранка за платика или малко спомени от миналото

Форум за рибешките манджи и деликатеси.
Аватар
Милен Динков
Мнения: 1952
Регистриран на: Вто Дек 21, 2004 13:00
Местоположение: СВИЩОВ
дал Браво: 291 пъти
получил Браво: 463 пъти

Домашна захранка за платика или малко спомени от миналото

Мнение от Милен Динков »

Засякох случайно позабравения от мен файл на компютъра с невероятните разкази на колегата Калинукс, мненията и препоръките на някои наистина добри риболовци от Манията. Реших да пусна информацията отново, понеже идва времето на платиките, една от любимите на много риболовци риба. Ако съм сбъркал с това нека модовете да изтрият темата :oops:

Благодаря на колегата Калин за безценната информация!!! Също колегите Крики и Папарака, до колкото помня, са едни от главните герои тук :D

Пускам и малко снимки от нета за колорит :D

Изображение

"След добрите отзиви от яз. Искър и ние с Калин (kalinux) решихме да направим 1 съвместен риболов на вливането (клечките).
Към 7.40 бяхме на язовира и почнахме да разтоварваме багажа.
И двамата носехме захранки - моите предимно купешки компоненти, а Калин беше си ги приготвил сам и искаше да ги тества как ще работят при платиките. Решихме да тестваме новите му 2 храни, които ухаеха невероятно и по мое мнение по-нищо не отстъпваха и на най-скъпите захранки на пазара. Забъркахме 2 пакета от първия вид, сложихме и от варения скълцан коноп (около 200гр.), добавихме малко варено жито, малко шоколадови пръчици, както и червена сладкарска боя (до последно се чудехме дали да е червена или жълта). От водата при варенето на конопа бях нправил и захарен сироп, който ползвахме при умесването. Освен това Калин беше донесъл "вълшебни" сладкарски ароматизатори - ванилия, канела, карамел в течен вид, а може би и още нещо ... Сложихме и бял (шарен) червей. Забъркахме всичко и след премерване на дълбочината (~5,5 m) започнахме с храненето.
Предпочетохме да храним първоначално с големи топки - 7-8бр с размер на грейпфрут.
Веднага се събра внушително количество уклей от горе (от облака, който правеше боята), но не това беше целта ни - гонехме прословутите ПЛАТИКИ. След 10 мин засекох и извадих 1 огромна бабушка. Малко след това Калин засече и се почна. Беше стара баба платика над килограма, която беше оценила по достоен начин захранката. Почнахме да се редуваме със старите платики, като имаше 1 момент в който на двамата едновременно ни кълвеше, а кепа беше само 1 в лодката. Настана ГОЛ СЛЕД ГОЛ. Платиките като че ли беха пощурели, при цопването на поредната малка топка, веднага атакуваха някоя от въдиците. Като че ли бяха придобили условен рефлекс и всяка вибрация ги караше да кълват. При застоите от време на време ги стимулирахме с по 1 прашка бял червей върху плувката или малка топка от захранката. Кълването не закъсняваше. Взимаха както на торен червей (имахме съвсем малко и доста едри ), така и на мартеница (2 бели + 1 червен). По едно време пробвах и на жито и поредната баба го засмука. Колегите около нас сутринта, преди да започнем ние, хванаха по 1-2 платики, даже изпуснаха и 1 шаран, но след като ги почнахме, май те само гледаха тъжно.
След като свърши първата захранка, омесихме и от 2-рия вид с жълт цвят. Нямаше проблем и тя работеше перфектно.
Към 18.00 приключихме с риболова, рибата беше наистина много, едвам извадихме живарника от водата в лодката. Крайният резултат беше 39 баби платики, между 800гр-1,5кг . Две от тях бяха по 50см. Хванахме още доста по-малки платики, който съответно се пускаха веднага обратно да растат. Целта ни бяха бабите и успеха беше пълен. .Доста хубави кoстури също излезоха, които съответно отиваха обратно във водата - нямаха място в живарника. Благодаря на Калин за страхотния съвместен риболов, както и за невероятните му захранки, които може спокойно да пусне по магазините.

Изображение

Относно захранката. За първи път се чувствам толкова сигурен в това, което правя. Наистина стана перфеткна и в нея няма нищо тайно. Основата е печена галета, козуначена галета, бисквити, сурова и печена царевица и всичко това много ситно смляно. Може да се добави и млян овес за лепливост, аромат и калории. След това млян суров слънчоглед и млян печен лен, както и леко подпечен немлян лен. Коноп печен - НЕ. Ароматизатор ванилия и кокос на прах. Това е основата. На място добавихме варен коноп - леко размачкан, малко варено жито, червена боя и шоколадови пръчици. Всичко това го разбъркахме със захарен сироп от варения коноп и добавихме концентриран ароматизатор собствено производство. Имах два типа течни ароматизатори. Първият беше от карамел от нерафинирана захар, с ванилия, а вторият от захарен сироп от същата захар с шоколадова есенция, канела и кокос на прах. И двата вида действаха добре, може би с лек превес на карамела.

Не е задължително точно по същия начин да я правите захранката, но в общи линии виждате идеята. Гаранция, че действа перфектно и ако не кълве, то със сигурност причината не е в нея.

И още нещо. Не подценявайте количеството на захранката. Прахосмукачките са много и все едри и дохранвайте непрекъснато с една едра стиска. Белият червей към захранката е задължителен. Жълтата боя също работеше, но меже би червеното е по-добре за случая, защото водата е все още много студена.

И още нещо. Плувка 1.5 до 2 гр. Дроперът да лежи на дъното задължително.

Изображение

Общото количество беше 4 пакета (кг) захранка + допълнителните екстри като малко жито, малко коноп, бял червей ... 2 пъти хранене с по 6-7 големи топки и после само дохранване с по 1 стиска от време на време. Така че ориентировъчно 2 кофи (не пълни де) от тия на Сенса зелените готова храна. Пропорциите варират в зависимост от това, колко имам.
Царевица (сурова и печена), жито (сурово и печено), галета, бисквита, печен коноп, печен слънчоглед, ванилия, захар, кокосови стърготини. Всичко това фино смляно.
Според мен червения цвят е най-подходящ , също така захранката трябва да е сладка и естествено се слага от стръвта .

Изображение

Някой не е ли експериментирал с аромати, които могат да се купят от сладкарските складове например? Някаква литература или поне кратка информация за предпочитаните аромати на платиката? Аз съм опитвал с ванилия, карамел, какако, кокос и канела. Ванилията има много добър ефект (май за повечето риби). С канелата не можах да уцеля пропорциите. Много е силна. Карамела също е много добър а също и подслажда захранката. Кокоса на мен ми допада, но за рибите не знам. Със сигурност има кокос в Breme на Van der Ende. Какаото сигурно трябва да се направи на шоколад. Ако е сурово няма вкус и аромат. Мисля, че шоколадови вафли/бисквити са много добре за платиката. Меденките са супер - аромат и вкус едновременно. Проблемът е дали ще изпаднат брак в някой склад.

Според мен подхранката влияе не повече от 40% за успешния риболов. Платиката е прасе. Тя обича да яде преди всичко по много, но все пак прасе с вкусови качества.
Категорично съм убеден, че добрата(вносна)подхранка винаги дава по-добри резултати при еднакви условия. Ако рибата не е активна естествено каквото и да и подадеш трудно може да се определи ЗАЩО е атакувала стръвта.
Що се отнася до храните за платика според мен безспорно на първо място е френската SENSAS. Ловил съм с тази храна както на свободен риболов, така и на състезания и твърдо мога да кажа, че е перфектна.
Също много добра е и храната на Van Den Eynde. Тя е и по-евтина и особено подходяща за българските условия.
За да стане една храна добра според мен трябва задължително да има поне 1 кг вносна подхранка и останалото български баласт.
Не заради аромата, а заради съдържанието на храната. Защото рибата не е толкова глупава. Тя ще отиде на аромата, ще го опита и ще установи, че за нищо не става.....
Лично аз съм привърженик на жълтия цвят храна, когято ловя платика, но това се отнася единствено и само за летните горещи месеци. И не защото платиката много обича жъълтия цвят, а защото от светлата храна се плашат дребните риби и така се прави отбир на едрите.
През ранна пролет и късна есен категорично е по-добре да се ползва кафява храна.
Ароматите са въпрос на предпочитание. На един водоем шоколадът дава перфектен резултат, на друг анасонът....Това е въпрос на експерименти.
Няма универсални храни, винаги може да се добави нещо към микса, което да даде още по-добър резултат.
Но има някои основни правила за храната за платика:
Тя трябва да бъде тежка - да потъва бързо на дъното и да не образува облак по пътя си.
Тя трябва да е лепкава, но не преовлажнена
Трябва да е средно едра
Цветът зависи от сезона.
Лятото - сладка, зимата - слабо сладка

Изображение

Отново на втичалото с лодка. Този път бях сам. Направих 6л. захранка, с аромат на карамел и ванилия, боядисах я червено и добавих варен коноп и едро смляна печено варена царевица (ароматизирана и подсладена). Времето беше тихо, но уви рибата я нямаше никаква. Имаше доста колеги накацали по клечките. но до обяд от 10 лодки само една платика видях да вадят. Аз бях този път на много силно течение и плувката по никакъв начин не можех да задържа неподвижна. Към обяд колегите почнаха да се разотиват, преместват и т.н. и аз се преместих по-надолу, на мястото на едната лодка. И така до 13 часа. Бях останал почни сам в района.

В 12:45 хванах първата си платика. След това малко по малко почнаха за се размърдват рибоците и така до към 15 часа. След това отрязаха отведнъж. Нито захранка, нито бели червеи с прашка, нито смяна на стръвта не помагаше. А то каква била работата - дойде дъжд. Понеже гърмеше надалеч и останах на лодката и добре, че така направих. В момента, в който изгря слънце, без захранка (имаше достатъчно на дъното) започнаха да кълват отново. Така около половин час и пак отрязаха. Дойде втори дъжд. Изхвърлих всичката захранка на куп, за да не я разкисне водата и зачаках да отмине. След дъжда същата история. Рибите почнаха активно да кълват, но вече нямах захранка да ги стимулирам. С прашката им подавах бели червеи и така успях да храна още някоя. Накрая трябваше да се откажа, въпреки хубавото време и активната риба.

Резултат: На фона на всеобщото капо аз направо си бях добре. Десетина около половинка, 4 бр по кило, 1бр около 1.2 кг и 1бр. 1.750кг. Това ми е рекорда за платика за сега.

Ако мислите да ходите натам, както се очертава лошо време, не бързайте с ранното ставане. Рибата иска да се затопли и тогава тръгва. Примерно от 10 ч. натам е добре да започне риболова. Интересно е, че нито една платика днес не хванах на торен, само на шарени бели. Вземете си 200-300гр бял за захранка. Въпреки многото уклейки, като се стреля с прашка има голям ефект.

Мястото на срещата не се променя - яз. Искър, втичалото, първите сухи клечки. Ловя с посока към коритото на реката. Отивам на обяд. Жив човек няма. Направо се уплаших - дали рибата се е дръпнала навътре и затова няма никой. Мътилката е на 50 м от мен. Почвам да се притеснявам.
Вадя такъмче на 7м. Плувка 1.5 гр., кука около 12 номер (Nexus N16). Дълбочина 5.5 м. Стръв шарен червей. Забърквам им от мойта захранка. В допълнение от предния път съм сложил трупно брашно, печено маково семе и печено-трошен карамелизиран фъстък. Отново аромат на карамел и ванилия. Цвят жълт. Правя 5-6 топки и чакам. След половин час първите дребосъчета. Това ме успокои донякъде. След един час от първоначалното захранване първата хубава платика. Мисля си щом има една не може да няма още и се успокоих.
И така малко по малко рибата постепенно се завъртя пред мен. Рядко взимаше, но не спираше. По едно време толкова платики имаше пред мен, че почти при всяко вадене на такъма за презамятане имаше леко задържане и веднага отпускане. Т.е. рибата беше върху захранката, но се капризеше и не искаше да кълве. В крайна сметка хванах цели 6 платики за опашката или за перките.

И сега най-интересното. След поредното кълване засичам и въдицата не помръдна. Беше нещо тежко. Рибата седеше на дъното и нямаше никакво желание да се дигне. Ластикът (1.3мм) беше опънат на 3-4м и изобще не се прибираше. Мисля си това не може да е шаран (защото предния петък на това място закачина един), много е бавен и лежи на дъното. Може да е някоя голяма каракуда или платика баба. Но защо не се дига а се влачи по дъното. И така след десетина минути борба най-сетне упсях да вдигна добичето. И какво да видя - БЯЛА РИБА около 2кг. Лапнала си хубавицата мартеничката с края на устата и дърпа ли дърпа. Поднесъх и кепа, гребнах я, но нали ми е плитък не можа да влезе хубаво в него и изскочи. Последва ново разиграване и в един момент линията се охлаби. Беше срязала влакното. Не ме питайте какво ми беше.

Както и да е. Продължих риболова, макар и вече без особено желание. Пак така - повечето за устата и още 1-2 за опашката. В един момент дойде групата от Китай. Видяха ме, че ловя и се приближиха максимално до мен. На всяка риба ме зяпаха и се кефеха открито. След поредното засичане закачих една за самия край на опашката - малка около 400-500 гр. Като тръгна право навътре като Тарпун. Първи скок поне на половин метър от водата, после още един и това нещо на 15-ина метра пред мен. Направо голяма атракция. Събрах им очите на колегите.

И накрая - другото интересно. Беше вече към 18:30. Облаците се бяха събрали от всички страни около язовира и само над мен все още не валеше. Набуфках всичката останала захранка и дохранвах само с прашката. Пак засичане и отново въдицата не помръдна. Мисля си - това е! Поредната бяла риба? Борба няколко минути и какво да видя - една хубавица платика 1.7 кг. пак хваната за корема. Направо няма вадене. Първо я уморих до такава степен, че да не може да мърда повече и тогава и поднесох кепа. Едвам влизаше в него. Това е, който си има късмет.

А сега малко изводи. Рибата е гладна и студената вода не ги притеснява. Лягайте плътно да дъното и не позволявайте много да се движи куката. Като храните с бял, торния изобщо не го признава платиката. За 6часа риболов са достатъчни 5-6л суха захранка и около 200гр бели. Задължително боядисвайте в червено или жълто захранката. На червената идва и по някоя бабушка или костур, но на жълтата само платика. Не сменяйте мястото (както правят останалите колеги). Чакайте търпеливо и захранвайте постоянно. В след 2-3 часа толкова риба ще се завърти пред вас, че ще почнете да ги закачате случайно.

Риба има достатъчно. Задължително пускайте веднага сладурчетата под 300 гр.. Ще има и за вас.


Бях се наканил да тръгна рано сутринта към 5.30, но като видях кви са гръмотевици и къв е дъжд, се обърнах на др. страна и захърках сладко сладко. Е да ама станахме към 10, кафета 1 час, закуски, както си му е редът и като започнаха 1 странни чувства в мене да напират... Към 12 се реших и тръгнах към Искъра. Мястото е ясно - вливането. Тъпото е че нямам лодка, освен една от тия детските жълтите - ща не ща грабнах я и на язовира. Към 13.30 бях там и натоварих всичките боклуци в нея, някак си и аз се побрах и потеглих - ужас, повече няма да се повтори това с тая лодка, кошмарр. Такъв страх никога не съм брал да не потъна. Паркирах се на 1 место и захраник стандартно 6-7 големи тежки топки. След 10 мин само първата добра платика беше в живарника. Почна се - ГОЛ СЛЕД ГОЛ. Не оставяха да пусна. Много ми кълвеше наистина и странното е че само на мен. По едно време плувчицата се повдига и засякох - изобщо не можех да я мръдна рибата. Почна се борбата, цели 20 мин. Приличаше на платика по поведение, но не можех да я отлепя. След дълго разиграване във всички посоки, вкл. и под лодката, едвам успях да я гребна - ПЛАТИКА 3170гр., 66 см., широка почти 30см.(на електронна везна я имерих) ОГРОМНА. НЕ БЯХ ВИЖДАЛ ТАКАВА НИКОГА (дори и на Дунава не съм виждал такъв дзвер, най-голямата ми беше към 2кг досега) - ГИГАНТ МУТАНТ. Интересното е че и без ластик си я дръпнах, само с жилото на директния, повода беше 0.11 Mustad Super Line.

Времето беше отвратително - небето тъмно , само оставаше да почнат да се сипят гръмотевиците, дъждът пръскаше. Хвана ме шубето и реших че е време да излизам, пък и с тая калпава лодка не знаех дали няма да си остана там. Да не говорим, че черните облаците бяха много ниско. Беше ме страх да презаметам с карбона. Часът беше 17.10. Едвам излезох.

Равносметката беше 18 платики и 1 каракуда към 1кг. за 3 часа, това без дребните (само 2 дребни хванах и си ги върнах де).

За захранката - ползвах следните компоненти - бисквита, варен коноп счукан, варено жито , сладък протеин (това е нещо страхотно), галета, кюспе, кокосови стърготини -2 пакетчета. Ароматизатор ванилия. Сложих и бял (шарен ) червей. Овлажнявах със сладък захарен сироп от водата от конопа. Получи се храна с доста едри компоненти и парчета, доста лепкава.

Изображение

Предлагам ви конкретна захранка за платика, тествана за яз. Искър. Компонентите са изцяло български и всичко може да се купи от магазините. Количествата от всяка една съставка са приблизителни и са означени с число след нея. Дано да съм ви полезен.
Основата е печена галета 3, козуначена галета 3, бисквити 3, сурова 2 и печена 2 царевица, суров белен овес 1 и всичко това много ситно смляно. Останалите компоненти са с обем 1. Това са млян суров слънчоглед и млян печен лен, както и леко подпечен немлян лен. Може и мляно кюспе 0.5 за аромат, както и кокосови стърготини за активност на захранката. Ароматизатор ванилия и кокос на прах.

На място към основата добяте варен коноп - леко размачкан, малко варено жито или сладка царевица и шоколадови пръчици. Тези едри частици заедно с целите семенца от лена служат за провокиране и задържане на едрата риба. Не прекалявайте много със зърната, за да не получи хранене, вместо захранване.

Ароматизатори. Целта им е освен да засилят аромата на захранката, така и да служат за слепване на компонентите. За основа се използва нерафинирана захар, но може и обикновена.

Първият вид е карамел с ванилия. Карамелът се прави на котлона в тенджера. Захарта постоянно се бърка, докато се разтопи и стане кехлибарена на цвят. След това внимателно добавяте гореща вода като внимавате да не опръскате. Разреждате до желаната гъстота. Като се охлади добавяте ванилия.

Вторият вид ароматозатор е обикновен захарен сироп с канела и кокос.

Третият вид е от захарен сироп, какао на прах и ванилия, т.е. домашен шоколад

Разбира се, че може да има и други варианти ароматизатори. Идеята е ясна, така че експериментирайте смело.

Не забравяйте и не подценявайте и белия червей или пинки в захранката. Все пак дъртите прахосмукачки го обожават. При неактивност на рибата я стимулирайте я с малка топка захранка, я с прашка бял червей. Има моменти когато рибата седи на захранката апатично и не се храни, тогава трябва да се стимулира кълването. Както знаем платиките са пасжни риби и съществува конкуренция при попадането във водата на храна, така че дори да не е гладна, пак налита заради вроденото и чувство за конкурентност. Дори само топче почва или глина да хвърлите, рибата се настървява. Всъщност това се отнася за всички мирни пасажни риби

Най-добре е обаче да са пресни кастерите - колкото са по-светли на цвят, толкова по-добре потъват, старите кастери плават. Ако не потъват кастерите ви, рискувате да си провалите риболова... щото всичката риба се вдига на повърхността.

За количествиото на ванилията не мога да кажа точно. Зависи първо от вида на ванилията и второ от това дали искаш захранката да ти е силно ароматизирана или да остане с натурален аромат. Ванилиите са с различна разходна норма. Първата ми беше някаква английска, бяла, която имаше мирис като на 5 грамовите пакетчета. Сега ползвам жълта с разход 80гр//100кг и съм много доволен от нея, защото смело мога да кажа, че с нея получавам в общи линни течния ароматизатор на Top Secret за платика и сухия на VDE - Brasem. Разбира се не слагам 80гр на 100 кг а доста повече. Най-вече гледам на мен да ми харества. И нещо интересно. В момента, в който слагате есенция към сухата захранка, може да ви се стори, че е малко. Но на другия ден, вече цялата захранка ще ухае невероятно.

За олиото не мога да кажа със сигурност нищо, но по принцип бисквитите, които ползвам са доста мазни, както и варения коноп, както и суровия слънчоглед. Знам само, че в олио и ванилия можеш да си киснеш кюспето на плочки, но това е друга тема.

По въпроса за едрите платики, май започва и на мен някои работи да ми се проясняват. Първо, за да се задържи едрата риба, тя трябва да усети че храната, която приема е калорична, а не просто пълнеж. Това, което можем да направим при домашни условия е да увеличим дозата на силните съставки - белен слънчоглед, овес, картофи, някакъв готов протеин, обилно бели червеи, може би трупно брашно. Второ, за да не се откаже бързо едрата риба и да си замине, трябва да има по-едри частици. Например зрънца варено жито, млечна цаверица, варен коноп и др. Аз, например, си направих печено варена смляна царевица, ароматизирана и подсладена, която добавих накрая към готова захранка и мисля, че се получи. В комбинация с печено-варен-счукан коноп се получава перфектно.

Не ме разбирайте неправилно за едрите частици. Под едри частици имам в предвид млени зърна и пресяти след това с две решетки. От долу с булченски тюл и отгоре с мрежа за комари. Всичко, което е отдолу отива за захранката, а това което остава отгоре се мели и отново се пресява. Може и отделни зрънца коноп и съвсем малко зрънца варено жито, но не повече. Само за идеята. Колкото да има някакъв интерес за големите риби, но от време на време. Така ми мисля де.

Това е текста с малко съкращения - дано да ви е харесал. Старо е, но много качествено. :wink: Това е източник за много идеи и експерименти със захранките не само за платика, но и за всички останали риби.

Да не почнете сега със споровете - домашна или купешка захранка. Всеки сам решава каква, колко и как! :wink:
Em1l
Мнения: 111
Регистриран на: Пет Апр 10, 2009 22:42
Местоположение: Русе

Мнение от Em1l »

Благодаря много полезна информация.Браво :!:
Аватар
evilduck
Мнения: 36
Регистриран на: Сря Апр 18, 2007 13:37
Местоположение: търговище
получил Браво: 1 път

Мнение от evilduck »

браво и от мен.многодобра тема много добре обяснена и подготвена, мерси колега.ще ми влезе в работа за тиченските платики.
Riboko
Мнения: 792
Регистриран на: Нед Фев 14, 2010 19:45
Местоположение: София

Мнение от Riboko »

Наистина полезна тема ! :)
Аватар
dundurma
Мнения: 49
Регистриран на: Сря Апр 08, 2009 20:26
Местоположение: Стара Загора

Мнение от dundurma »

Прочетох темата на един дъх, велика е ! :D
BIG_BOY
Мнения: 352
Регистриран на: Пон Окт 12, 2009 23:32
Местоположение: Лондон

Мнение от BIG_BOY »

Ще се пробва определено ;)
Аватар
mario67
Мнения: 410
Регистриран на: Пон Мар 30, 2009 13:55
Местоположение: София
получил Браво: 4 пъти

Мнение от mario67 »

И аз изчетох всичко наведнъж! Много интересна и поучителна тема! С откриването на риболова,става актуална! Нека всеки тук да споделя своите впечатления от риболова на платика и ефекта от захранката,която е използвал!
Имам един въпрос:къде в София има склад за търговия с продукти за сладкарството? Откъде мога да си купя ванилия,но от тази жълтата,кокос,банан,карамел,щоколад...?
Благодаря предварително!
Честито откриване на риболова за 2010г!
Пожелавам на всички много здраве,наслука и много хубави моменти край водоемите!
6teka
Мнения: 13
Регистриран на: Чет Мар 24, 2011 19:27
Местоположение: МОНТАНА

Re: Домашна захранка за платика или малко спомени от миналот

Мнение от 6teka »

2 пакета от първия вид, сложихме и от варения скълцан коноп (около 200гр.), добавихме малко варено жито, малко шоколадови пръчици, както и червена сладкарска боя (до последно се чудехме дали да е червена или жълта). От водата при варенето на конопа бях нправил и захарен сироп, който ползвахме при умесването. Освен това Калин беше донесъл "вълшебни" сладкарски ароматизатори - ванилия, канела, карамел в течен вид, а може би и още нещо ... Сложихме и бял (шарен) червей. премерване на дълбочината


това ли е захранката
Мунчо
Мнения: 16627
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 415 пъти
получил Браво: 923 пъти
Обратна връзка:

Re: Домашна захранка за платика или малко спомени от миналот

Мнение от Мунчо »

Не е това, колега. Хайде прочети още веднъж темата, но по-внимателно.
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ
6teka
Мнения: 13
Регистриран на: Чет Мар 24, 2011 19:27
Местоположение: МОНТАНА

Re: Домашна захранка за платика или малко спомени от миналот

Мнение от 6teka »

Общото количество беше 4 пакета (кг) захранка + допълнителните екстри като малко жито, малко коноп, бял червей ... 2 пъти хранене с по 6-7 големи топки и после само дохранване с по 1 стиска от време на време. Така че ориентировъчно 2 кофи (не пълни де) от тия на Сенса зелените готова храна. Пропорциите варират в зависимост от това, колко имам.
Царевица (сурова и печена), жито (сурово и печено), галета, бисквита, печен коноп, печен слънчоглед, ванилия, захар, кокосови стърготини. Всичко това фино смляно.
Според мен червения цвят е най-подходящ , също така захранката трябва да е сладка и естествено се слага от стръвта .



tova li e zahrankata
Публикувай отговор

Обратно към “Захранки и стръв”