Балканска пъстърва

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Балканска пъстърва
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
клас:Актиноптери (Actinopteri)
разред:Пъстървоподобни (Salmoniformes)
семейство:Пъстървови (Salmonidae)
род:Пъстърви (Salmo)
вид:Пъстърва (S. trutta)
подвид:Балканска пъстърва (S. t. fario)
Научно наименование
Linnaeus, 1758
Балканска пъстърва в Общомедия
[ редактиране ]

Балканската пъстърва, още кафява или речна пъстърва (Salmo trutta fario), е риба от семейство Пъстървови (Salmonidae). В миналото е била разпространена само в Европа и Северна Азия, включително и в България. През 1883 г. е пренесена в Северна Америка. Живее в сладка вода.

Отстрани е светлокафява, а към корема преминава почти в жълто. Също така има големи розови петна на двете страни. Средната големина на този вид е около 40 см. Обитава чисти и студени, богати на кислород, води. Пъстървите могат да плуват срещу течението, хвърлят хайвера си в горната част на реките и ако на пътя им има праг или друго препятствие, правят скокове във въздуха и така ги преодоляват. Тя е хищна риба, която се храни с мухи, червеи и често в менюто ѝ се включват по-малки рибки.

Балканската пъстърва е обект на спортен риболов. Използвани примамки са въртящите блесни, най-често модели, „окраската“ на които представлява ярък фон с контрастиращи точки. Уловът на изкуствена муха е най-популярен и най-емоционален. Месото на Балканската пъстърва се слави с отличните си вкусови качества, поради което се смята за деликатес сред останалите речни риби.

Уловена Балканска пъстърва (Salmo trutta morpha fario)

Съществуват три отделни „морфи“ на Salmo trutta. Morpha fario е основната форма в България която се среща главно във високопланинските реки, богати на разтворен кислород. Morpha lacustris мигрира от езера в реки за да си хвърли хайвера. Morpha trutta прекарва голяма част от живота си в морето и влиза в реки само за да си хвърли хайвера. Най-големите регистрирани екземпляри са 18,8 и 18,82 кг, уловени съответно в река Манистий, Мичиган, САЩ и в езерото Мичиган край Расийн, САЩ.[1]

Уловена на изкуствена муха, след което пусната отново в реката балканска пъстърва (Catch and release).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ALL TACKLE RECORDS FOR TROUT, BROWN // INTERNATIONAL GAME FISH ASSOCIATION. Архивиран от оригинала на 2011-10-19. Посетен на 19 юни 2011.